Karpatka z malinową wkładką

3 (4 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

karpatka w malinowa wkładka-polecam:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1. Ciasto parzone:
    5 srednich jajek
    około 125 g miękiego masła
    1 szklanka mąki
    szczypta proszku do pieczenia
    1 szklanka wody
    szczypta soli

    2. Krem:

    3 szklanki mleka
    300 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier z prawdziwa wanilią
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka

    3 Wkładka malinowa:
    okolo 250 g malin
    2 opakowania galaretki o smaku malinowym
    oraz
    cukier puder
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karpatka z malinową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 W garnku rozptopic masło z woda , zagotować, dodac mąkę i mieszać energicznie drewniana łyżką na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło .Wystudzić.
    Do zimnej masy dodac proszek do pieczenia i sól oraz dodawac jajka miksując do uzyskania gładkiego ciasta.
    Blaszkę natłuścic i wyłożyć połowe ciasta .. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze kwadrans. Z druga połowa ciasta zrobic tak samo.Wystudzić.
    2. Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrami. W międzyczasie w innym garnku umieścić resztę mleka, mąki i żółtka. Wszystko razem zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolewać stopniowo gorące mleko, wciąż miksując. Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem mocno zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zrobiły się w nim grudki, odstawic do wystudzenia.
    Masło utrzeć mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, wciąż ucierając.


    3. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody i odstawic do wystudzenia,potem wsypać opłukane, osuszone maliny i delikatnie wymieszac. Odstawić az wkładka zacznie teżęć. .

    Na połowie ciasta parzonego rozprowadzic połowe kremu a nastepnie wyłożyć tężejąca wkąłdke z malinami i odstawić żeby całkiem zastygły. Na stezała mase z malinami wyłozyc resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Ciasto schłodzic w lodówce conajmniej kilka godzin. Przed podaniem wierzch oprószyc cukrem pudrem. SMACZNEGO:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować