Tort z wkładką malinową

4.49 (186 ocen)

  • 12 godz. 30 min

Torcik zrobiłam mężowi na Walentynki

  • 12 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:4 jajka,3/4szkl.cukru,3/4szkl.mąki ,łyżeczka proszku do pieczenia .Krem do przełożenia tortu:250 ml.śmietany kremówki,250g serka mascarpone,3 łyżki cukru pudru,3 łyżeczki żelatyny.Krem do obłożenia tortu:250ml śmietany kremówki,100g białej czekolady.Dodatkowo: 200g mrożonych malin.1 galaretka malinowa,100g płatków migdałowych,100g bez ,kokos do dekoracji,50ml.rumu do nasączenia .
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z wkładką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubij na sztywno ,do ubitych białek dodawaj partiami cukier,oraz zółtka,miksuj jeszcze parę minut.Do ubitej masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszaj.Biszkopt wylej na tortownice o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia,piecz 35 min w 180st
  • 2. Kremówkę zagotuj nie dopuść do wrzenia,zdejmij z ognia dodaj białą czekoladę mieszaj aż do rozpuszczenia,Wystudź i wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godz.Po tym czasie masę. ubij mikserem do uzyskania puszystego kremu.
  • 3. 250 ml.kremówki ubij na sztywno z cukrem pudrem ,do ubitej śmietany dodawaj partiami mascarpone delikatnie miksuj,na koniec dodaj żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.Wstaw na parę minut do lodówki.
  • 4. Galaretkę rozrób w szkl.wody ,do gorącej galaretki wsyp zamrożone maliny wymieszaj odstaw na chwilę do stężenia (galaretka szybko się zetnie pod wpływem mrożonych malin) .Migdały rozsyp na blaszce wyłożonej papierem i podpraż parę minut w piekarniku.
  • 5. Wystudzony biszkopt przetnij na 2 blaty,załóż obręcz tortownicy ,spód nasącz polową rumu ,wyłóż 1/2 kremu z mascarpone,posyp polową płatków,na krem wyłóż masę malinową i poukładaj bezy jedna przy drugiej,przykryj resztą kremu,przykryj biszkoptem .Zdejmij obręcz tortownicy.Wierzch tortu skrop reszta rumu ,kremem z czekoladą posmaruj boki i wierzch tortu.Boki tortu obsyp kokosem a środek migdałami i bezami według upodobań .Tort wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować