Tort z wkładką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubij na sztywno ,do ubitych białek dodawaj partiami cukier,oraz zółtka,miksuj jeszcze parę minut.Do ubitej masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszaj.Biszkopt wylej na tortownice o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia,piecz 35 min w 180st
2.Kremówkę zagotuj nie dopuść do wrzenia,zdejmij z ognia dodaj białą czekoladę mieszaj aż do rozpuszczenia,Wystudź i wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godz.Po tym czasie masę. ubij mikserem do uzyskania puszystego kremu.
3.250 ml.kremówki ubij na sztywno z cukrem pudrem ,do ubitej śmietany dodawaj partiami mascarpone delikatnie miksuj,na koniec dodaj żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.Wstaw na parę minut do lodówki.
4.Galaretkę rozrób w szkl.wody ,do gorącej galaretki wsyp zamrożone maliny wymieszaj odstaw na chwilę do stężenia (galaretka szybko się zetnie pod wpływem mrożonych malin) .Migdały rozsyp na blaszce wyłożonej papierem i podpraż parę minut w piekarniku.
5.Wystudzony biszkopt przetnij na 2 blaty,załóż obręcz tortownicy ,spód nasącz polową rumu ,wyłóż 1/2 kremu z mascarpone,posyp polową płatków,na krem wyłóż masę malinową i poukładaj bezy jedna przy drugiej,przykryj resztą kremu,przykryj biszkoptem .Zdejmij obręcz tortownicy.Wierzch tortu skrop reszta rumu ,kremem z czekoladą posmaruj boki i wierzch tortu.Boki tortu obsyp kokosem a środek migdałami i bezami według upodobań .Tort wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę .
Komentarze