Sernik z jagodami

0 (0 ocen)

bardzo lubię serniki.

Składniki:


  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

    Spód:
    150 g herbatników lub ciastek bez kremu (dałam ciastka BelVita)
    80 g stopionego masła

    Masa:
    1 kg twarogu wiaderkowego lub trzykrotnie zmielonego (ja użylam wiaderkowego)
    5 jajek (dałam duże, wiejskie)
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    100 g stopionego masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    szklanka jagód
    tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Herbatniki pokruszyć (ja posłużyłam się malakserem), dodać stopione masło. Wymieszać i wyłożyć dno tortownicy i delikatnie docisnąć. Podpiec 10 minut w temp. 175 stopni. Ostudzić.
    Wszystkie składniki do masy wyjąć wcześniej z lodówki (powinny mieć temperaturę pokojową).
    Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić ze szczyptą soli – tak by delikatnie się spieniły. Dodać żółtka i cukier, cukier waniliowy, miksować aż cukier się rozpuści. Wsypać budyń wymieszany z mąką, stopione masło i miksować do połączenia składników. Do masy dodać zmielony twaróg i zmiksować na wysokich obrotach - do uzyskania jednolitej masy.
    Masę serową przelać na podpieczony spód. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami.
    Wstawić sernik do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika.
    Dowolnie ozdobić ( u mnie cukier puder).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować