Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zarobić ciasto kruche: na stolnicę wysypać mąkę, zamieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, cukier i żółtka i posiekać nożem. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto rękoma. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć do formy (ciasto nakłuć widelcem) a drugą część zamrozić.
2.Nadzienie serowe:
Zmielić biały ser. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto kruche. Na ser nałożyć małe ćwiartki jabłek, jedną obok drugiej.
3.Piana:
Białka ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczana lub kisiel. Wylać na jabłka. Na pianę zetrzeć na grubszej tarce drugą połowę ciasta.
Komentarze