Sernik z jabłkami

4.5 (200 ocen)

Sernik w nieco innym wydaniu, z dodatkiem jabłek.

Składniki:

  • ciasto:
    - 3 szkl mąki pszennej
    - 3/4 szkl cukru kryształ
    - 3 żółtka
    - 3/4 kostki margaryny
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    nadzienie serowe:
    - 50 dag sera białego
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy
    - 1/2 kostki margaryny
    - cukier puder do smaku (ok 3 łyżki)
    - jabłka

    piana:
    - 3 białka
    - 1/2 szkl cukru kryształ
    - kisiel lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zarobić ciasto kruche: na stolnicę wysypać mąkę, zamieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, cukier i żółtka i posiekać nożem. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto rękoma. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć do formy (ciasto nakłuć widelcem) a drugą część zamrozić.
  • 2. Nadzienie serowe:
    Zmielić biały ser. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto kruche. Na ser nałożyć małe ćwiartki jabłek, jedną obok drugiej.
  • Sernik z jabłkami 3. Piana:
    Białka ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczana lub kisiel. Wylać na jabłka. Na pianę zetrzeć na grubszej tarce drugą połowę ciasta.

    Piec ok 1h w temp 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować