Sernik z czarnej porzeczki z musem z białej czekolady

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zestawienie kwaśnej czarnej porzeczki ze słodką białą czekoladą jest fenomenalne!

Składniki:

  • Spód:
    130 g herbatników maślanych
    50 g masła, stopionego
    2 łyżki mleka

    Masa serowa:
    600 g sera twarogowego, zmielonego (można użyć z wiaderka)
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka kaszy manny
    250 g czarnej porzeczki

    Mus z białej czekolady:
    150 g śmietany kremówki 36%
    80 g białej czekolady, posiekanej

    Dodatkowo:
    czarna porzeczka do dekoracji
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z czarnej porzeczki z musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki umieścić w malakserze razem ze stopionym masłem oraz mlekiem i zmiksować do połączenia składników. Herbatniki można również drobno pokruszyć przy pomocy wałka i łyżką wymieszać z masełkiem. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia. Masę dobrze ugnieść w dno formy. Blaszkę ze spodem schłodzić 60 minut w lodówce.



    Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Ciasteczkowy spód podpiec przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

  • 2. Masa serowa: Czarną porzeczkę zmiksować w blenderze na puree. Zmielony twaróg umieścić w dużej misce. Dodać jajka, cukier, mąkę, kaszę mannę oraz puree z porzeczek. Wszystko krótko zmiksować do połączenia.



    Tak przygotowaną masę serową wylać na ostudzony spód z herbatników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 60-80 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. U niektórych po godzinie sernik może być gotowy. Sernik jest upieczony, gdy jest ścięty z wierzchu, a po poruszeniu formą ma galaretowatą strukturę.




    Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Mus z białej czekolady: Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wlewając ostudzoną czekoladę, krótko zmiksować.




    Biały mus wyłożyć na sernik, wyrównać. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować czarną porzeczką i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować