Sernik z musem z czarnej porzeczki na kruchym cieście

  • wyświetlono: 167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chyba o każdym serniku, który upiekę to piszę, że pyszniejszego nie jadłam, ale ten, którym Was częstuję jest wyjątkowo najpyszniejszy. Wydawałoby się, że z taką ilością cukru będzie zbyt słodki, ale nie jest. Użyłam dość kwaśnych owoców i to one przełamały słodycz ciasta. Zrobiłam bardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem pysznie. Jak macie czarne porzeczki to koniecznie upieczcie. Zachęcam :)

BABECZKA 35
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
1 średnie jajko

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny


Mus porzeczkowy:
3 szklanki czarnej porzeczki
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
pół szklanki cukru


Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z musem z czarnej porzeczki na kruchym cieście

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i musu.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 3. Mus: Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy do miski lub garnka, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem ręcznym na mus, na koniec dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.
  • 4. Pieczenie: Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową, następnie na masę wylewamy mus. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
  • 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastosernikpodwieczorekimprezapiknikCiasto na latoPoczęstuneksernik z owocamiczarne porzeczkimus owocowysezonowe ciastoserowiecporzeczki czarneowocowy serniksernik z czarną porzeczkąsezonowy serniksernik z musem owocowymdomowy sernikmus z czarnej porzeczki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na kruchym cieście z wiśniami

Bardzo lubię piec serniki, za każdym...

Ciasto z czarną porzeczką

Dodane przez: misia13

Ciasto z czarną porzeczką

polecam proste ciasto z czarną...

Ciasto z porzeczkami

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto z porzeczkami

Bardzo lubię kruche ciasto. Ponieważ...

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Dodane przez: danusia19671

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Pyszne jogurtowe ciasto z czarną...

Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym

Dodane przez: MonaLiza

Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym

Lekkie ciasto jogurtowe z puszystym...

image-0cot0c5

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Ciasto kruche z porzeczką

Idealne ciasto dla tych którzy...