Sernik kokosowy z musem z białej czekolady

4.51 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    120 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki wiórek kokosowych białych
    3 łyżki cukru

    Masa serowa:
    ½ kg twarogu półtłustego
    4 jajka wiejskie
    1 budyń kokosowy z cukrem
    150 ml mleka kokosowego
    50 ml likieru kokosowego
    ½ szklanki cukru
    50 g masła

    Biały mus:
    250 ml śmietanki kremowej
    ½ tabliczki białej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki likieru kokosowego
    Wiórka kokosowe do posypania

Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Mus Musy

Sernik kokosowy z musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  • 2. Masa serowa:
    Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować.
    Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c.
    Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Mus z białej czekolady:
    Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować! Dodać połamaną białą czekoladę chwilę odczekać, wlać likier i wymieszać. Gdy całkiem ostygnie wsadzić do lodówki na całą noc.
    Na drugi dzień ubić na puszysto posmarować wierzch zimnego sernika obsypać grubo białymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić.

    Życzę smacznego!

Porady

Sernik można zrobić w standardowej blaszce,należy pamiętać o podwojeniu składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 18.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=236 KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować