Sernik z brzoskwiniami ,,Babci Zosi''

3.5 (8 ocen)

  • 2 godz. 15 min
  • Łatwy

Ciasto rewelacyjnie smakuje. Jest wyborne w smaku. Ciasto rewelacyjnie nadaje się na imprezy okolicznościowe: wesela,komunię,imprezy urodzinowe,imieniny,stypy,imprezy firmowe i plenerowe,spotkania szkoleniowe lub spotkania firmowe. Ciasto można go piec zarówno na Święta Bożego Narodzenia,jak i Wielkanoc. Ciasto przypisuje się na Święta Bożego Narodzenia. To ciasto robi się głównie na wesela. Jest to ciasto,które zawdzięcza rewelacyjnie wybornym i aksamitnym smakiem. Polecam! Koniecznie Musicie go wypróbować!

  • 2 godz. 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej,
    1/2 kostki masła,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    2 jajka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa Serowa:
    1 kg sera twarogowego tłustego,
    4 żółtka,
    1 szklanka cukru pudru,
    1 szklanka zimnego mleka krowiego,
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
    1/2 szklanki oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Piana z białek:
    4 białka,
    4 łyżki cukru pudru,
    4 łyżki wiórek kokosowych.
    Oraz:
    2 puszki brzoskwiń w lekkim syropie,
    folia spożywcza.
Wystaw ocenę:

3.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z brzoskwiniami ,,babci zosi'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zarobić ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą część uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Jedną część włożyć do lodówki na 30 minut. Drugą włożyć do zamrażarki na 30 minut.
    Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z lodówki i usunąć folię spożywczą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do pieczenia.
    Masa Serowa:
    Wszystko razem zmiksować i wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z syropy (syrop odlać).
    Brzoskwinie pokroić na plasterki i wyłożyć równomiernie po całej powierzchni sera.
    Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec na złoty kolor (Piec do zarumienienia masy serowej) . Wyłączyć piekarnik.
    Po czym pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 15 minut,aby sernik po wyciągnięciu z piekarnika nie opadł (To jest bardzo ważne!). Po 15 minutach wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
    Jak piekarnik się nagrzeje to czas na przygotowanie piany z białek.
    Piana z białek:
    Ubić białka z 4 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę.
    Po czym ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce wiórków koksowych.
    Ucierać białka do dokładnego połączenia się kokosu.
    Pianę z białek delikatnie wymieszać łyżką.
    Pianę z białek równomiernie wylać na masę serową.
    Drugą część ciasta wyciągnąć z zamrażarki i usunąć folię spożywczą.
    Drugą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach na pianę z białek.
    Ciasto wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić ciasto na 1 noc do lodówki. Po czym wyciągnąć ciasto z lodówki i blachówkę z ciastem przykryć folią spożywczą i wynieść do piwnicy na 1 noc (jeżeli ma w domu piwnicy to włożyć do lodówki). Po czym wyciągnąć ciasto z piwnicy, Przechowywać z suchym i chłodnym miejscu,aż do czasu podania (Nie można przechowywać sernika w lodówce i w piwnicy,tylko w temperaturze pokojowej,byle było suche i chłodne miejsce)
    Ciasto należy zjeść w ciągu 2 tygodni (po 2 tygodniach nie nadaje się do jedzenia ,choć jest nie zepsute,ale trzeba już uważać za zepsute,ciasto jest wtedy nie smaczne).
    Rewelacja! Palce Lizać. To jest mój ulubiony sernik z brzoskwiniami mojej babci.
    Koniecznie musicie go upiec i wypróbować. Zawsze się udaje) Smacznego!

Porady

Podczas pieczenia ciasto z pianą z białek i ciastem na górze trzeba patrzeć,bo różne są piekarniki (najlepiej zrobić ciasto na próbę,jeżeli ciasto zacznie się przypalać). Zrobić go ponownie. Wtedy pieczenie sernika z pianą z białek i ciastem na górze trzeba piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować