SYROP MALINOWY BABCI ZOSI.

4.5 (155 ocen)

Nauczyła mnie robić ten syrop Babcia. Zawsze przyrządzany na oko, zawsze wychodzi idealnie słodki i gęsty.

Składniki:

  • maliny
    garśc liści od malin
    cukier
    kilka szklanek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok

Syrop malinowy babci zosi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny i liście opłukałam. Zalałam wodą, podgrzałam. Wsypałam cukier (w zależności od ilości malin; przyjmuję ok. 500g na kilo), gotowałam przez 20 minut. Odstawiam na kwadrans.
  • 2. Następnie przetarłam maliny i z liścmi przez sito, przecedziłam za pomocą gazy. Ponownie zagotowałam. Gorący sok wlałam do wyparzonych butelek, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem, aż do wystygnięcia

Porady

Maliny mają mnóstwo witaminy C, działają napotnie, pomagają w stanach przeziębienia. Warto więc pić herbatę z takim sokiem i cytryną, by sie wzmocnić i rozgrzać. Ważne, by herbata nie była gorąca,ale lekko przestygnięta, gdy lejemy sok. Zbyt wysoka temperatura zabija właściwości malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować