Ciasto ,,Shrek''-inaczej (Na dużą blachę)

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis mam od byłej nauczycielki w Szkole Podstawowej. Obecnie chodzę do ostatniej klasy Zawodowej na Sprzedawce.
Ciasto na bazie masy z kisielu cytrynowego,galaretki agrestowej i margaryny. Dodatkiem są owoce kiwi i galaretka agrestowa.
Ciasto jest na biszkopcie. Ciasto sprawdzone! Pycha! Pychotka. Koniecznie musicie spróbować ten przepis.
Ciasto ze specjalną masą,dzięki temu masa tężeje z owocami kiwi,bo kiwi ma takie właściwości,że nie tężeją. A kiwi nie trzeba chłodzić w lodówce bo jest specjalna masa. Ale plasterki kiwi układane na wierzch muszą być schłodzone wcześniej na noc w lodówce i dopiero wtedy układane (schłodzone owoce kiwi powodują,że galaretka tężeje bo owoce kiwi mają takie właściwości,że nie tężeją. Ciasto jest magiczne. Smakuje wyśmienicie. Palce Lizać! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ilość porcji,czas przygotowania,poziom trudności są podane w zaokrągleniu liczb. Ale czas przygotowania jest prawie prawidłowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia.
    Masa:
    2 opakowania kisielu cytrynowego,
    2 opakowania galaretki agrestowej,
    1 kostka margaryny ,,Palmy'' z murzynkiem.
    Oraz:
    1 koszyczek owoców kiwi,
    2 opakowania galaretki agrestowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ,,shrek''-inaczej (na dużą blachę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Biszkopt pieczemy w formie do pieczenia ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i po ostygnięciu dzielmy na 3 części.
    I tak mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek, następnie białka ubijam na sztywno z cukrem. Gdy piana będzie już sztywna dodaje po jednym żółtku ( cały czas mieszając), na koniec dodaje mąkę połączoną z proszkiem . Piekę w 180 stopniach ok 40 min.
    I uwaga teraz najważniejsze ( i tu serce mojej Mamy i Babci by pękło! ) po upieczeniu biszkopt rzucamy o blat !. Tak, tak rzucamy i po bólu . Nie opadnie, możemy otworzyć okna, dzieci mogą krzyczeć!
    Masa:
    Ugotować kisiel cytrynowy według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia. Wsypać galaretki agrestowe w proszku i dokładnie wymieszać,aż galaretki agrestowe się połączą z kisielem cytrynowym. Pozostawić do ostygnięcia. Masę zagotować ciągle mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Zdjąć z ognia i dodać margarynę. Mieszać,aż margaryna rozpuści się. Pozostawić do ostygnięcia. Włożyć masę do lodówki,aż zacznie tężeć.
    Owoce kiwi obrać,umyć i pokroić na plasterki. Masę podzielić na pół.
    Na 1 biszkopt ułożyć kiwi na całej powierzchni ciasta i zalać połową masy.
    Przykryć drugim biszkoptem. Pozostałą masę podzielić na pół. Na 2 biszkopt ułożyć kiwi na całą powierzchnie ciasta i zalać masą. Przykryć 3 biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć resztę masy i ułożyć na całej powierzchni masy owoce(plasterki kiwi,które będą na wierzch układane to muszą być schłodzone na noc w lodówce,ponieważ będą zalewane galaretką,a kiwi powoduje,że galaretka nie tężeje. Sprawdzić na opakowaniu ile wody trzeba użyć do rozpuszczenia galaretki i dodać do tej ilości taką samą ilość wody. Powstały wynik podzielić na pół. Galaretkę agrestową rozpuścić w połowie ilości wrzącej wody,niż na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia. Włożyć galaretkę do lodówki,aż zacznie tężeć.
    Tężejącą galaretką zalać kiwi. Wstawić do lodówki i pozostawić,aż galaretka zastygnie.
    Pozostawić ciasto w lodówce na 1 noc,ale zrobić to tak wyciągnąć ciasto z stężałą galaretką na chwilę i włożyć z powrotem do lodówki. Następnego dnia ciasto wyciągnąć z lodówki i włożyć na noc do zamrażarki.
    Następnego dnia wyciągnąć ciasto z lodówki i pozostawić na chwilę,aby odtajało i pokroić na kawałki. Przełożyć na talerze i podawać! Smacznego! Palce Lizać!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować