Proporcja na dużą blaszkę około 40x25 cm
Spód:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1/2 kostki miękkiego masła
3 całe jajka
1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Wylać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g masła
3 całe jajka
1 szklanka cukru
Mikserem utrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Cały czas ucierając dodawać całe jajka. Następnie porcjami dodawać twaróg i mąkę, nadal nie przerywając miksowania.
Masę serową wylać na wcześniej przygotowane ciasto. Na to ułożyć pokrojone brzoskwinie. Nastepnie na brzoskwinie zetrzeć na grubych oczkach kruche ciasto.
Ciasto kruche:
80 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki mąki pszennej
Z podanych składników zarobić ciasto. Schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.
Ponadto:
puszka brzoskwiń
Brzoskwinie odsączyć i pokroić na kawałki.
Komentarze