Sernik z brzoskwiniami

5 (178 ocen)

Rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Proporcja na dużą blaszkę około 40x25 cm
    Spód:
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1/2 kostki miękkiego masła
    3 całe jajka
    1 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
    Wylać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    125 g masła
    3 całe jajka
    1 szklanka cukru
    Mikserem utrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Cały czas ucierając dodawać całe jajka. Następnie porcjami dodawać twaróg i mąkę, nadal nie przerywając miksowania.
    Masę serową wylać na wcześniej przygotowane ciasto. Na to ułożyć pokrojone brzoskwinie. Nastepnie na brzoskwinie zetrzeć na grubych oczkach kruche ciasto.

    Ciasto kruche:
    80 g zimnego masła
    1 łyżka cukru pudru
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanki mąki pszennej
    Z podanych składników zarobić ciasto. Schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.

    Ponadto:
    puszka brzoskwiń
    Brzoskwinie odsączyć i pokroić na kawałki.

Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować