Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy łyżka po łyżce cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. I delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. Przelewamy do formy i pieczemy w 180 st. przez około 25-30minut. Ale warto też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt nie jest surowy. Studzimy i przekrajamy na pół.
Masa biała:
2 tabliczki białej czekolady
400 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
3 szklanki płatków Nestle Kangus
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy. Śmietanę ubiajmy z serkiem mascarpone na sztywno, następnie dodajemy powoli wystudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia. Wsypujemy płatki w ponownie mieszamy.
Masa czekoladowa:
2 tabliczki mlecznej czekolady
200 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po czym wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz ze śmietan fixem i powoli dodawać wystudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Kinder country na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy białą masę, przykrywamy drugim blatem i wykładamy czekoladową masę. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu odrobiną płatków.
Komentarze