Kinder country na biszkopcie

4.5 (187 ocen)

Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto

Składniki:

  • Proporcje na formę o średnicy 24 cm

    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka drobnego cukru
    3/4 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy łyżka po łyżce cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. I delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. Przelewamy do formy i pieczemy w 180 st. przez około 25-30minut. Ale warto też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt nie jest surowy. Studzimy i przekrajamy na pół.

    Masa biała:
    2 tabliczki białej czekolady
    400 ml śmietany 30%
    250 g sera mascarpone
    3 szklanki płatków Nestle Kangus
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy. Śmietanę ubiajmy z serkiem mascarpone na sztywno, następnie dodajemy powoli wystudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia. Wsypujemy płatki w ponownie mieszamy.

    Masa czekoladowa:
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    200 ml śmietany 30%
    1 śmietan fix
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po czym wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz ze śmietan fixem i powoli dodawać wystudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać.

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kinder country na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy białą masę, przykrywamy drugim blatem i wykładamy czekoladową masę. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu odrobiną płatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować