Czekoladowa pokusa

0 (0 ocen)

Lekki, smaczny, idealnie czekoladowy

Składniki:

  • Proporcje na formę o średnicy 24 cm

    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,proszku do pieczenia, cynamonu oraz kakao

    Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
    Wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez około 50 minut. Ale warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest surowe. Ciasto studzimy i przekrajamy na pół

    Krem czekoladowy:
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka kakao
    2 szklanki mleka
    1 kostka masła
    8 łyżek cukru pudru

    Żółtka, obie mąki oraz kakao wkładamy do 1 szklanki mleka i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlewamy rozczyn z mąki, żółtek i kakao. Gotujemy aż zgęstnieje. Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po czym masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując.


    Ponadto:
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    posypka czekoladowa
    garść rodzynek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pierwszy blat ciasta wykładamy dżem, a na to połowę kremu czekoladowego, przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy pozostały krem. Wyrównujemy i posypujemy posypką oraz rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować