Sernik z agrestem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nie wiem czy w sklepach jest jeszcze agrest. Ten przepis mi się zawieruszył, sernik piekłam już miesiąc temu. Kwaśny agrest nadał ciekawego, orzeźwiającego smaku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    masa serowa:
    1 kg mielonego białego sera (z wiaderka)
    3 duże jajka
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    ok. 350 g agrestu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać masło, zagnieść jednolite ciasto.
    Podzielić na 3 części. Dwie części równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 21x26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
  • 2. masa serowa:
    Do miski przełożyć ser, dodać jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać po całej powierzchni odszypułkowanym agrestem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach na wierzch agrestu. Piec w 180C przez ok. 60-70 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować