Sernik z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek i wraz z solą ubić na sztywno. Powoli wsypać cukier i żółtka oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w 180 stopniach przez 13 minut (góra dół).
Po upieczeniu ściągnąć z niego pergamin i wyłożyć go na wilgotną ściereczkę.
2.AGREST:
Agrest przebrać, dokładnie oczyścić i opłukać. W rondelku zagotować 0,5 szklanki wody z połową cukru (1/4 szklanki), wsypać agrest i gotować na najmniejszym ogniu chwilę,aż stanie się miękki.
Przestudzić w wywarze.
3.MASA SEROWA:
Śmietanę ubić na sztywno. Twarożek utrzeć z resztą cukru (1/4 szklanki), cukrem waniliowym i sokiem z cytryny a następnie połączyć z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody.
Agrest odsączyć, (kilka odłożyć do ozdoby) i dodać do sera z połową bitej śmietany.
4.WYKOŃCZENIE:
Biszkopt przeciąć wzdłuż na połowę. Jedną połówkę posmarować masą serową. Przykryć drugą częścią ciasta, lekko dociskając.
Posmarować resztą bitej śmietany.
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, ciasto kroić w trójkąty i udekorować odłożonym agrestem i wiórkami czekolady.
Komentarze