Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, z jedną korektą - bierzemy połowę wody mniej, niż mówi instrukcja: galaretka musi dobrze stężeć
2.ser mielimy 5 razy ( ja korzystam z wyciskarki, bardzo szybko to robię)
3.rodzynki zaparzam wrzątkiem, zalewam spirytusem, śliwowicą lub innym alkoholem zostawiam na 1 godzinę minimum, najlepiej na kilka godzin
4.orzechy kroję na mniejsze średnie cząstki, gotuję 1 minutę w małym garnuszku, po odcedzeniu, przekładam na patelnię i beztłuszczowo prażę, studzę
5.żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy ( aż cukier nie będzie wyczuwalny)
6.masło ucieramy na gładką masę ( nie może być zimne, wyjęte z lodówki)
dodajemy do masła ser i pianę z żółtek, miksujemy
ubijamy śmietanę w osobnym pojemniku
7.galaretkę wyjmujemy z naczynia, w którym stężała, kroimy zastałą galaretkę na średnią kostkę
dodajemy do zmiksowanej masy wszystkie bakalie, olejek waniliowy, pokrojoną galaretkę, ubitą śmietanę - delikatnie mieszamy
8.przekładamy gotową masę serową z bakaliami do cedzaka, w którym mamy rozłożoną gazę. Na gazę nakładamy coś bardzo ciężkiego np. moździerz. Taką konstrukcję wkładamy do lodówki. Podobno najlepiej na kilkanaście godzin, moja pascha była w lodówce 10 h i była jeśli chodzi o konsystencję OK (sernik tężeje, a zbędny płyn z sernika wypływa).
9.Dekorujemy, możemy kroić na plastry otrzymany sernik, ale możemy też formować dowolne kształty z otrzymanej stężałej masy serowej :)
Komentarze