Sernik cynamonowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

Sernik jest wyborny, z lekko nutką cynamonowo-pomarańczowa. Idealny na wyjątkowe okazje...

Składniki:

  • Spód:
    szkl. orzechów włoskich,
    1/2 szkl. płatków owsianych,
    50g herbatników maślanych,
    4 łyżki masła.

    Masa serowa;
    500g półtłustego twarogu,
    500g serka mascarpone,
    3 jajka,
    szkl. cukru,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1/2 szkl. śmietany 18%,
    łyżka śmietankowego cappuccino,
    łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
    sok z 1/3 pomarańczy,
    szczypta cynamonu,
    100g gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik cynamonowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.
  • 2. Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyc na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować