Lemon curd

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię smak cytrynowy, lemon curd wygląda niczym słońce zamknięte w słoiku. Można wykorzystać go jako dodatek do ciastek, masa do babeczek i tortów, do mazurków, do deserów... można tak wymieniać bez końca. Ja zrobię tartę cytrynową i tort bezowy. Bardzo polecam, smakuje idealnie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże cytryny, wcześniej wyparzone lub 4 mniejsze
    2 żółtka
    2 jajka
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ja dałam kukurydzianą)
    100 gram masła
    225 gram cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy Dodatki

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lemon curd 1. ścieram skórkę na tarce z jednej cytryny
    wyciskam sok z 3 cytryn, przelewam przez sitko, by sok był klarowny
    masło kroję na mniejsze kawałki, powinno postać trochę w temperaturze pokojowej
    w nieprzywierającym garnku miksuje przez jedną minutę jajka, żółtka z cukrem, podgrzewam na małym ogniu, dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryn, mąkę kukurydzianą, mieszamy
  • 2. podgrzewamy do zagotowania, masa powinna zgęstnieć, łącznie około 8 minut podgrzewałam na małym ogniu, dodajemy masło i jeszcze 1-2 minuty podgrzewamy
    można przelać do słoika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować