Lemon curd

  • wyświetlono: 352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Lubię smak cytrynowy, lemon curd wygląda niczym słońce zamknięte w słoiku. Można wykorzystać go jako dodatek do ciastek, masa do babeczek i tortów, do mazurków, do deserów... można tak wymieniać bez końca. Ja zrobię tartę cytrynową i tort bezowy. Bardzo polecam, smakuje idealnie :)

Tapas de Colores
  • 60min

Składniki

3 duże cytryny, wcześniej wyparzone lub 4 mniejsze
2 żółtka
2 jajka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ja dałam kukurydzianą)
100 gram masła
225 gram cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Lemon curd

  • Lemon curd1. ścieram skórkę na tarce z jednej cytryny
    wyciskam sok z 3 cytryn, przelewam przez sitko, by sok był klarowny
    masło kroję na mniejsze kawałki, powinno postać trochę w temperaturze pokojowej
    w nieprzywierającym garnku miksuje przez jedną minutę jajka, żółtka z cukrem, podgrzewam na małym ogniu, dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryn, mąkę kukurydzianą, mieszamy
  • 2. podgrzewamy do zagotowania, masa powinna zgęstnieć, łącznie około 8 minut podgrzewałam na małym ogniu, dodajemy masło i jeszcze 1-2 minuty podgrzewamy
    można przelać do słoika

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamasa cytrynowalemon curdsos cytrynowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cytrynowa rolada z Lemon Curd

Dodane przez: akrobatka22

Cytrynowa rolada z Lemon Curd

Puszysty biszkopt, kwaskowaty krem...

Sernik z lemon curd

Dodane przez: 2milutka

Sernik z Lemon Curd

Jeden z moich ulubionych serników,...

Lemon curd

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Lemon curd (krem cytrynowy)

Lemon curd, czyli cytrynowy krem,...

lemon

Dodane przez: izaa_a

lemon curd...przepis podstawowy

przepyszny cytrynowy krem...

płatki jaglane z lemon curd

Dodane przez: Neblina36

Płatki jaglane z lemon curd

Moja wariacja na temat zdrowego...

cutrynowe tiramisu

Dodane przez: zuzkaz2

tiramisu z lemon curd

co tu dużo pisać w smaku jest po...