Ulubiona wersja sernika mojego brata. Na każde święta gości na moim stole.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
1 żółtko
1 całe jajko
3 dag kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
Ser:
1 kg sera białego
40 dag cukru zwykłego
15 dag masła
6 jaj
1 budyń śmietankowy
Sernik w "czarnym" cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części.
2. Ser mielimy. Masło rozcieramy i dodajemy cukier i żółtka. Gdy cukier się rozpuści dodajemy po jednej łyżce ser, dokładnie rozcierając. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubite białka i budyń, delikatnie mieszamy.
3. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy formę. Wylewamy masę serową i przykrywamy drugą częścią ciasta.
4. Pieczemy ok. godziny w 180 st C.
Komentarze