Placek drożdżowy z migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kosztowałam go w Niemczech i odtworzyłam smak. Jest przepyszny!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    350g mąki pszennej
    20g drożdży
    180ml ciepłego mleka
    50g cukru
    1 cukier wanilinowy
    75g masła
    Warstwa migdałów:
    60g masła
    100g migdałów (płatków)
    50g cukru
    2 łyżki miodu
    5 łyżek śmietany
    Bita śmietana:
    800g śmietany 30%
    1 op śmietanfix
    2 cukier wanilinowy

Placek drożdżowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, 1 łyzki cukru, 1 łyżki mąki, drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na 20 min. Masło roztapiamy i studzimy. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, wykładamy na formę o wymiarach 26x22 i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Na patelnię dajemy masło i płatki migdałów, do tego cukier i resztę składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyrośnięte ciasto wykładamy migdały i pieczemy w 180 st 45 min.
    Po upieczeniu i ostygnięciu, kroimy ciasto na pół i przekładamy bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy