Sernik w cieście orzechowym

4.5 (157 ocen)

Sprawdzony przepis,juz od kilkunastu lat w mojej rodzinie uznawany za jeden z lepszych. A duet serowo-orzechowy to strzał w 10!!!.Warto wypróbować :)

Składniki:

  • Ser:
    70 dag sera białego mielonego
    1 szkl cukru
    15 dag masła
    6 jaj
    1 łyżeczka proszku
    1 budyń waniliowy

    Ciasto orzechowe:
    10 dag orzechów mielonych/1 szkl łupanych/
    15 dag mąki krupczatki
    25 dag cukru
    8 jaj
    2 łyżeczki proszku

    Masa:
    20 dag orzechów mielonych/2 szkl łupanych/
    1 szkl mleka
    1 masło/margaryna
    5-6 łyżek cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik w cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie :
    Ser mielimy,żółtka ucieramy z cukrem i masłem,dodajemy budyń,proszek,ser i ubita pianę.Pieczemy na złoty kolor w 170 stopni.
  • 2. Wykonanie biszkoptu orzechowego:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier,ubijamy.Gdy cukier się rozpuści dodajemy po żółtku.Mąkę mieszamy z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy z jajkami.
    Z podanych składników należy upiec 2 placki.
  • 3. Masa:
    Zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem,mieszamy.Gdy wystygną dodajemy do utartego tłuszczu z cukrem.Ucieramy.
  • 4. Złożenie:
    Biszkopt orzechowy,połowa masy,ser,masa,biszkopt orzechowy.Wierzch smarujemy cienko masą i sypiemy startymi orzechami.

Porady

Wymiary dna formy:21/32cm Najlepiej smakuje schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować