SERNIK ZABAJONE

  • wyświetlono: 359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sernik ten jest inny niż dotychczas robiłam. Po pierwsze przygotowanie wymaga trochę więcej czasu a po drugie nie zawiera twarogu. Jest dobry,wytrawny, puszysty. U nas w domu na stałe nie zagości ale jest godny polecenia. Dla mnie to a'la sernik .Jego konsystencja jest dość piankowa. Ciężko się go k

  • 240min

Składniki

SPÓD:
170 g dowolnych ciasteczek
2 łyżki roztopionego masła
MASA SEROWA:
250 g sera ricotta
250 g mascarpone
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
starta skórka z jednej pomarańczy
ZABAJONE DO MASY SEROWEJ :
6 żółtek ( w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki drobnego cukru
80 ml amaretto
ZABAJONE NA WIERZCH SERNIKA:
2 żółtka ( w temperaturze pokojowej)
3 łyżki drobnego cukru
25 ml amaretto
1/4 szklanki gorącego mleka
DEKORACJA:
świeże sezonowe owoce ( u mnie borówka)
jeżeli nie ma sezonu na owoce można dodać startą skórkę z pomarańczy, kakao itp.

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK ZABAJONE

  • 1. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmielić razem z roztopionym masłem na drobno aż uzyska konsystencje mokrego piasku. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy i schłodzić w lodówce ok. 30 min
    Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Sery ricotta i mascarpone razem z mąką ziemniaczaną zmiksować na gładką masę.Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać.Żółtka ucierać z cukrem na jasną i puszystą masę mikserem na wolnych obrotach. Dodać likier i jeszcze ucierać w misce nad garnkiem z gorącą wodą ( uważać aby naczynie nie dotykało dnem wody). Zabajone dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do piekarnika na kratkę w środkowej części piekarnika i piec ok. 15 min. Podczas pieczenia przygotowujemy zabajone na wierzch sernika tak samo jak wyżej tylko, że do gotowego zabajone dodajemy gorące mleko. Po 15 minutach pieczenia sernika zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C. Delikatnie wysuwamy sernik i wylewamy zabajone na wierzch sernika. Piec dalej 35 min. W połowie tego czasu można dodać owoce na wierzch. Po upieczeniu sernik wyciągamy stopniowo z piekarnika: najpierw delikatnie uchylamy drzwiczki, później wysuwamy go z piekarnika. Gdy całkowicie wystygnie wsadzić go na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-0iskrol

Dodane przez: JUDYTA22

Sernik

Ten sernik jest pyszny i szybko...

sernik

Dodane przez: Magdalena Bury

Sernik

Łatwy sernik który zawsze się udaję

image-12k2oci

Dodane przez: Teodorka

Sernik

Idealny na rodzinne spotkania.

sernik puszysty

Dodane przez: ewka0605

PUSZYSTY SERNIK

Przepis otrzymalam od mojej kuzynki....

image-1wg3c1k

Dodane przez: julka886

Sernik

zawsze się udaje. Lepszego i prostszego...

sernik

Dodane przez: monikaa1989

Sernik

Jeśli chodzi o sernik jestem strasznie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE