Sernik staropolski parzony

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Przepis na ten sernik dostałam od cioci ze Śląska, jest on obowiązkowy na świątecznym stole. Od siebie dodałam dekorację z truskawek, można z tego zrezygnować.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
    1 szklanka cukru pudru,
    2 jajka,
    3/4 kostki masła,
    2 łyżki miodu,
    2 łyżki mleka,
    1 łyżeczka sody.

    Masa serowa:
    1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
    6 jajek,
    kostka masła,
    1 duży budyń śmietankowy,
    1 szklanka mleka,
    1 szklanka mleka.
    Dekoracja:
    20 dag truskawek,
    1 tabliczka mlecznej czekolady,
    1/3 szklanki śmietany 36%.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik staropolski parzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy cukier puder. Wbijamy jajka, wlewamy miód i mleko, dodajemy posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdy placek należy rozwałkować w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dł. blaszki około 35 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy po kolei przez 20 minut w temp. 180 stopni.
    Twaróg, jajka, masło i cukier podgrzewamy w garnku. Gdy składniki się dokładnie połączą to wlewamy budyń rozpuszczony w szklance mleka. Podgrzewamy do czasu zgęstnienia i pojawienia się bąbelków, nie gotujemy. Zimne placki przekładamy masą.
    Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, wylewamy na wierzch ciasta, truskawki kroimy w plasterki i dekorujemy ciasto. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować