Przepis na ten sernik dostałam od cioci ze Śląska, jest on obowiązkowy na świątecznym stole. Od siebie dodałam dekorację z truskawek, można z tego zrezygnować.
Sernik staropolski parzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy cukier puder. Wbijamy jajka, wlewamy miód i mleko, dodajemy posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdy placek należy rozwałkować w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dł. blaszki około 35 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy po kolei przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Twaróg, jajka, masło i cukier podgrzewamy w garnku. Gdy składniki się dokładnie połączą to wlewamy budyń rozpuszczony w szklance mleka. Podgrzewamy do czasu zgęstnienia i pojawienia się bąbelków, nie gotujemy. Zimne placki przekładamy masą.
Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, wylewamy na wierzch ciasta, truskawki kroimy w plasterki i dekorujemy ciasto. Chłodzimy.
Komentarze