Gazpacho

0 (0 ocen)

  • 30 min

Orzeźwiający i pyszny chłodnik

  • 30 min

Składniki:

  • - 1/2 kg pomidorów,
    - 1 ogórek,
    - 1 ząbek czosnku,
    - 8 małych listków świeżej bazylii,
    - 2 szklanki wywaru drobiowego,
    - łyżka octu balsamicznego,
    - 1 papryka czerwona,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - szczypta pieprzu,
    - szczypta cukru,
    - 4 łyżki oliwy z oliwek,
    - 1/2 papryczki chili,
    - 1 średnia cebula, grzanki.

Gazpacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, ogórek obieramy. Siekamy pomidory, cebulę, ogórek, paprykę zwykłą oraz chili, dodajemy przeciśnięty czosnek, bazylię, wlewamy bulion, oliwę solimy, pieprzymy, słodzimy, doprawiamy octem i miksujemy na krem. Chłodzimy, bądź podajemy z kostkami lodu. Gazpacho podajemy udekorowane świeżą bazylią oraz warzywami pokrojonymi w kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy