Sernik „Pralina” na spodzie z czarnego sezamu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik „Pralina” to tak na prawdę nie sernik ponieważ jest zrobiony z jogurtów greckich;-) jest to raczej pyszna lekka pianka. Ale wiem jedno….TO CIASTO JEST WYBORNE. Ciasto znikło szybciej niż się pojawiło na stole. Rodzina była nim oczarowana. Spód sernika jest z dodatkiem aromatycznego czarnego sezamu

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:

    60 g czarnego sezamu

    3 łyżki miodu rzepakowego

    1 1/2 szkl mąki pszennej

    100 g masła

    2 łyżki cukru

    1 jajko L

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    1140 g jogurtu greckiego

    4 jajka L

    1/2 szkl cukru

    skórka otarta z 1 sporej cytryny

    2 większe łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:

    40 g masła

    40 ml mleka 3,2 %

    70 g cukru trzcinowego brązowego

    80 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik „pralina” na spodzie z czarnego sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.SPÓD:Sezam wrzuć na suchą dobrze rozgrzaną patelnię i podpraż przez 1-2 minuty. Sezam wsyp do blendera i miksuj. Po koło 3-5 minutach powinna zrobić się oleista masa, gdy to nastąpi dodaj miód i całość zmiksuj do połączenia składników

    2.Do miski dodaj wszystkie składniki na spód ciasta i wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie jednolite. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut

    3.Po tym czasie wyłóż iasto na tortownicę o średnicy 20 cm i piecz w 200 stopniach (góra-dół) i piecz 15-17 minut.

    4.MASA: Białka oddziel od żółtek. DO białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi dodawaj partiami cukier- cały czas miksując do uzyskania błyszczącej piany.

    5.Do żółtek dodaj pozostałe składniki i wymieszaj mikserem. DO masy stopniowo dodawaj pianę z białek i mieszaj za pomocą łopatki z miksera

    6.Piekarnik rozgrzej do 170 stopni , ułóż na środkowej kratkę grillową.A na sam dół piekarnika włóż naczynie z wrzącą wodą.

    7.Masę jogurtową wylej na wcześniej podpieczony spód. I włóż do piekarnika. Piecz 1godzinę i 15 minut. Studź w zamkniętym piekarniku

    8.POLEWA: Do rondelka dodaj masło, mleko i cukier trzcinowy. Podgrzewaj , od czasu do czasu mieszając aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. Gdy to nastąpi zdejmij z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników. Gdy polewa zacznie tężej polej nią ostudzony sernik
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować