Sernik „Pralina” na spodzie z czarnego sezamu

  • wyświetlono: 502 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik „Pralina” to tak na prawdę nie sernik ponieważ jest zrobiony z jogurtów greckich;-) jest to raczej pyszna lekka pianka. Ale wiem jedno….TO CIASTO JEST WYBORNE. Ciasto znikło szybciej niż się pojawiło na stole. Rodzina była nim oczarowana. Spód sernika jest z dodatkiem aromatycznego czarnego sezamu

uuuuuunazwy-1
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

Spód:

60 g czarnego sezamu

3 łyżki miodu rzepakowego

1 1/2 szkl mąki pszennej

100 g masła

2 łyżki cukru

1 jajko L

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1140 g jogurtu greckiego

4 jajka L

1/2 szkl cukru

skórka otarta z 1 sporej cytryny

2 większe łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

40 g masła

40 ml mleka 3,2 %

70 g cukru trzcinowego brązowego

80 g cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik „Pralina” na spodzie z czarnego sezamu

  • 1. 1.SPÓD:Sezam wrzuć na suchą dobrze rozgrzaną patelnię i podpraż przez 1-2 minuty. Sezam wsyp do blendera i miksuj. Po koło 3-5 minutach powinna zrobić się oleista masa, gdy to nastąpi dodaj miód i całość zmiksuj do połączenia składników

    2.Do miski dodaj wszystkie składniki na spód ciasta i wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie jednolite. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut

    3.Po tym czasie wyłóż iasto na tortownicę o średnicy 20 cm i piecz w 200 stopniach (góra-dół) i piecz 15-17 minut.

    4.MASA: Białka oddziel od żółtek. DO białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy to nastąpi dodawaj partiami cukier- cały czas miksując do uzyskania błyszczącej piany.

    5.Do żółtek dodaj pozostałe składniki i wymieszaj mikserem. DO masy stopniowo dodawaj pianę z białek i mieszaj za pomocą łopatki z miksera

    6.Piekarnik rozgrzej do 170 stopni , ułóż na środkowej kratkę grillową.A na sam dół piekarnika włóż naczynie z wrzącą wodą.

    7.Masę jogurtową wylej na wcześniej podpieczony spód. I włóż do piekarnika. Piecz 1godzinę i 15 minut. Studź w zamkniętym piekarniku

    8.POLEWA: Do rondelka dodaj masło, mleko i cukier trzcinowy. Podgrzewaj , od czasu do czasu mieszając aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. Gdy to nastąpi zdejmij z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników. Gdy polewa zacznie tężej polej nią ostudzony sernik

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikWielkanocświętapralinapolewa pralinowa

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik na kruchym spodzie

Sernik każdy go uwielbia

image-0pq839i

Dodane przez: izek

Sernik na grubym spodzie

Sernik z przepisu mojej mamy, na...

Sernik na piernikowym spodzie.

Dodane przez: joanna1974

Sernik na korzennym spodzie

Sernik świąteczny i nie tylko na...

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową...

Pyszny i niezwykle pachnący sernik.Piernikowe...

Sernik czarny na śmietanie

Dodane przez: bietka

Sernik czarny na śmietanie

Jest to przepis na starodawny sernik.

image-1ovhj14

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z cytrynową nutką na kruchym spodzie

Sernik jest bardzo delikatny i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE