Sernik na spodzie półkruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
2.Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej margaryny dodawać po 1 jajku, nadal ucierając. Kolejno dodawać po łyżce sera twarogowego, a na końcu przesiać mąki, dokładnie wymieszać.
3.Masę serową wylać do blaszki wyłożonej ciastem. 1/3 ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach na masę twarogową.
4.Piec ok 1,5h w temp 180 st C lub w temp 150 st C z termoobiegiem.
Porady
W momencie ucierania masy serowej z jajkami, może wydawać się że masa się "ścieła".
Komentarze