Sernik na spodzie półkruchym

4.5 (170 ocen)

Przepis posiadam od siostry, pierwszy raz jadłam go u niej na urodzinach, teraz króluje też w naszym domu.

Składniki:

  • Spód:
    250g mąki pszennej
    120g cukru pudru
    125g margaryny (z lodówki)
    20g kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko

    Masa serowa:
    1kg sera twarogowego z wiaderka
    300g cukru pudru
    250g margaryny
    6 jajek
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik na spodzie półkruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
  • masa serowa 2. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej margaryny dodawać po 1 jajku, nadal ucierając. Kolejno dodawać po łyżce sera twarogowego, a na końcu przesiać mąki, dokładnie wymieszać.
  • masa z ciastem 3. Masę serową wylać do blaszki wyłożonej ciastem. 1/3 ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach na masę twarogową.
  • 4. Piec ok 1,5h w temp 180 st C lub w temp 150 st C z termoobiegiem.

Porady

W momencie ucierania masy serowej z jajkami, może wydawać się że masa się "ścieła".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Urodziny Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować