Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik kusi swoim cudownym, aromatycznym zapachem i pomarańczowym posmakiem. Jest niezwykle delikatny oraz przyjemnie kremowy, a dodatek oleju sprawia, że długo pozostaje świeży.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 23 cm)
    Spód:
    1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1 żółtko
    60g margaryny
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Masa serowa:
    600g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka z wiaderka)
    3 jajka (duże)
    1 białko (te od żółtka ze spodu)
    1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 budyń śmietankowy/waniliowy
    sok z 1/2 pomarańczy
    skórka z 1/2 pomarańczy (starta)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    1/2 pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód.
    Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie zagnieść.
    Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach.
    Masa serowa.
    W większej misce zmiksować twaróg, cukier, jajka oraz proszek budyniowy.
    Następnie masę powoli połączyć z mlekiem i olejem, a na końcu wmieszać sok ze skórką pomarańczową.
    Całość przelać na podpieczony spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 60-70 minut w 180 stopniach.
    (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.)
    Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
    Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować