Sernik kusi swoim cudownym, aromatycznym zapachem i pomarańczowym posmakiem. Jest niezwykle delikatny oraz przyjemnie kremowy, a dodatek oleju sprawia, że długo pozostaje świeży.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(Tortownica o średnicy 23 cm)
Spód:
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1 żółtko
60g margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Masa serowa:
600g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka z wiaderka)
3 jajka (duże)
1 białko (te od żółtka ze spodu)
1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 budyń śmietankowy/waniliowy
sok z 1/2 pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy (starta)
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 pomarańczy do dekoracji
Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód.
Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie zagnieść.
Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa.
W większej misce zmiksować twaróg, cukier, jajka oraz proszek budyniowy.
Następnie masę powoli połączyć z mlekiem i olejem, a na końcu wmieszać sok ze skórką pomarańczową.
Całość przelać na podpieczony spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 60-70 minut w 180 stopniach.
(Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.)
Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy.
Komentarze