Dobry sernik musi być puszysty i wilgotny, a ten właśnie taki jest.
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera białego u mnie w wiaderku
25 dag margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
3/4 szklanki suchego maku
dodatkowo:
około 50 dag brzoskwiń lub 1 puszka brzoskwiń w syropie
Sernik piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek, zagnieść szybko ciasto. 3/4 całego ciasta zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki, resztę ciasta włożyć do zamrażalnika.
2.Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie cały czas ucierając dodać jajka i porcjami ser na koniec do masy serowej dodać proszek budyniowy i suchy mak, dokładnie wymieszać.
3.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą na dnie wyłożyć rozwałkowane ciasto z lodówki na nim wylać całą masę serowa i po wierzchu posypać pokrojonymi brzoskwiniami ( ja miałam świeże brzoskwinie więc najpierw musiałam je obrać ze skórki)
4.Ciasto które było w zamrażalniku zetrzeć na grubych oczkach tarki prosto na wierzch ciasta.
Piec w temp. 180st około 60 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku.
Komentarze