Sernik piegusek

0 (0 ocen)

Dobry sernik musi być puszysty i wilgotny, a ten właśnie taki jest.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    25 dag margaryny
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa:
    1 kg sera białego u mnie w wiaderku
    25 dag margaryny
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    3/4 szklanki suchego maku
    dodatkowo:
    około 50 dag brzoskwiń lub 1 puszka brzoskwiń w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę posiekać z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek, zagnieść szybko ciasto. 3/4 całego ciasta zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki, resztę ciasta włożyć do zamrażalnika.
  • sernik piegusek 2. Masa serowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie cały czas ucierając dodać jajka i porcjami ser na koniec do masy serowej dodać proszek budyniowy i suchy mak, dokładnie wymieszać.
  • sernik piegusek 3.
    Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą na dnie wyłożyć rozwałkowane ciasto z lodówki na nim wylać całą masę serowa i po wierzchu posypać pokrojonymi brzoskwiniami ( ja miałam świeże brzoskwinie więc najpierw musiałam je obrać ze skórki)
  • sernik piegusek 4. Ciasto które było w zamrażalniku zetrzeć na grubych oczkach tarki prosto na wierzch ciasta.
    Piec w temp. 180st około 60 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować