Sernik owocowy sad

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W tej chwili jest tak duży wybór owoców że trudno się zdecydować które użyć w wypieku ;) Nie mogąc się zdecydować na jeden owoc, postanowiłam użyć do sernika większość dostępnych w tej chwili. Tak powstał sernik dla niezdecydowanych - Sernik Owocowy sad. Skorzystałam z chwilowego ochłodzenia i włączyłam piekarnik ;) Powstał kremowy sernik, bardzo puszysty (na zdjęciu widać dziurki w środku sernika). Z wierzchu, mimo że dobrze wypieczony, jest jasny. Wyszedł idealnie równy, nawet po brzegach. Najlepsze w nim jest to że piekąc jeden sernik po pokrojeniu mamy cały talerz różnych serników ;)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 płaskie łyżki cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g miękkiego masła
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

    masa serowa:
    1 kg mielonego sera
    4 jajka
    2 białka
    1 szklanka cukru
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki mąki pszennej

    owoce:
    30 g czerwonej porzeczki
    30 g czarnej porzeczki
    30 g borówki amerykańskiej
    20 g agrestu
    10 wiśni
    1 morela
    1 brzoskwinia
    4 truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik owocowy sad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, miękkie masło, żółtka i jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do jasnobrązowego koloru ok. 20-23 minut. Ostudzić.
  • 2. Białka (4 z masy serowej i 2 ze spodu ciasta, czyli razem 6 białek) ubić na sztywną pianę.
    Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć pozostałą pianę z białek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką tak by zostały małe kawałeczki nie wymieszanej do końca piany z białek. Powstałą masę serową wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać.
  • 3. Wierzch podzielić na 8 równych pół (przy pomocy wyobraźni lub patyczków do szaszłyków). Na ciasto wykładać przygotowane wcześniej owoce (umyte i osuszone).
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160C, piec jeszcze ok 40-45 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować