Wiśniowy sad

5 (166 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, które nie tylko świetnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza
    5 białek
    1 szklanka cukru
    orzechy włoskie

    Galaretka
    2 galaretki wiśniowe
    1 szklanka soku wiśniowego (najlepiej kompotu)
    2 szklanki wody
    0,5 kg wiśni

    Bita śmietana
    0,5 litra kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wiśniowy sad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na 2 blachy wyłożone papierem. Pierwszy placek piec ok 25 minut w 180 C. Białka ubić na sztywno z cukrem wyłożyć na drugi placek i posypać pokrojonymi orzechami - piec ok 50 - 60 minut w 150C.
    Galaretka: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, dodać sok z wiśni i odstawić do stężenia. Na ostudzone ciasto bez niczego wyłożyć wiśnie, które zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na stężałą galaretkę i przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować