Sernik owocowy Siostry Anastazji z moimi zmianami

4.9 (156 ocen)

  • 3 godz.

Dziś przepis na Sernik owocowy który znalazłam w książce "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast". Do przepisu wprowadziłam oczywiście pewne zmiany np. nasączając biszkopt itp. Przepis na to ciasto może wydawać się dość pracochłonny, jednak końcowy efekt zachwyci z pewnością każdego.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    3 jaja
    3 łyżki cukru
    1/2 szk. mąki
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy:

    3 jaja
    3 łyżki. cukru
    1/3 szk. mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka kakao

    Wkładka sernikowa:

    600 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
    200 g cukru pudru
    1 budyń waniliowy
    5 jajek
    150 g margaryny

    Masa budyniowa:

    600 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    4-5 łyżek cukru
    200 g margaryny

    Masa truskawkowa:

    800 g truskawek (mogą być mrożone)
    2 galaretki truskawkowe
    1 łyżeczka żelatyny

    Poncz:

    250 ml wody
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.9 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Sernik owocowy siostry anastazji z moimi zmianami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny
    Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Studzimy.

    Biszkopt kakaowy
    Biszkopt ciemny przygotowujemy w taki sam sposób jak biszkopt jasny.
  • 2. Wkładka sernikowa
    Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę w temp. pokojowej ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy twaróg i proszek budyniowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z twarogiem. Masę przelewamy do formy o tych samych wymiarach w których piekły się biszkopty. Sernik pieczemy przez ok. 30 min w temp 170°C.
  • 3. Masa budyniowa
    Z podanych składników (oprócz masła) gotujemy budyń. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
  • 4. Masa truskawkowa
    Truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy ewentualnie cukier jeśli truskawki są dość kwaśne i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok dodajemy galaretki, żelatynę i chwilę podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko.
  • 5. Poncz
    Wszystkie składniki mieszamy w miseczce lub w kubku
  • 6. Wykonanie całości:
    biszkopt kakaowy
    1/2 ponczu
    połowa masy budyniowej
    wkładka serowa
    druga połowa masy budyniowej
    tężejąca masa truskawkowa
    biszkopt jasny
    1/2 ponczu
    dowolna ulubiona polewa czekoladowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Ser biały Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.33 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować