Jeden z lepszych serników jakie jadłam! Bardzo wysoki, z masą owocową, polany polewą. Idealny na przyjęcia urodzinowe, jak i również inne imprezy. Gwarantuje- goście będą zachwyceni. Polecam!
Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jaja w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka serowa:
600 g. zmielonego sera białego w temperaturze pokojowej
200 g. cukru pudru;
1 budyń śmietankowy
6 jajek w temperaturze pokojowej
150 g. masła w temperaturze pokojowej
Masa owocowa:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Masa budyniowa:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
16 g. cukru waniliowego
4 łyżki cukru
250 g. masła
Sernik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
2.Biszkopt ciemny: Zrobić tak samo jak pierwszy, a część mąki zastąpić 2 łyżkami kakao
3.Wkładka serowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 35x24 cm. Piec w 180 st.C około 40 minut. Wyjąć i ostudzić.
4.Masa owocowa: Truskawki zmiksować na puree, zagotować, następnie wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić.
5.Masa budyniowa: 400ml. mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Ugotować budyń, a następnie pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystej masy.
6.Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić.
7.Kolejność: Biszkopt jasny, ½ masy budyniowej, wkładka serowa, masa budyniowa, masa owocowa, biszkopt ciemny, polewa czekoladowa. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Komentarze