Sernik owocowy

0 (0 ocen)

Jeden z lepszych serników jakie jadłam! Bardzo wysoki, z masą owocową, polany polewą. Idealny na przyjęcia urodzinowe, jak i również inne imprezy. Gwarantuje- goście będą zachwyceni. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jaja w temperaturze pokojowej
    2/3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    4 jaja w temperaturze pokojowej
    2/3 szklanki mąki (niepełne)
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Wkładka serowa:
    600 g. zmielonego sera białego w temperaturze pokojowej
    200 g. cukru pudru;
    1 budyń śmietankowy
    6 jajek w temperaturze pokojowej
    150 g. masła w temperaturze pokojowej

    Masa owocowa:
    1 kg truskawek
    3 galaretki truskawkowe

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    2 budynie śmietankowe
    16 g. cukru waniliowego
    4 łyżki cukru
    250 g. masła

    Polewa:
    100 g. mlecznej/ gorzkiej czekolady
    30g. masła
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty Mus Musy

Sernik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Biszkopt ciemny: Zrobić tak samo jak pierwszy, a część mąki zastąpić 2 łyżkami kakao
  • 3. Wkładka serowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 35x24 cm. Piec w 180 st.C około 40 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 4. Masa owocowa: Truskawki zmiksować na puree, zagotować, następnie wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić.
  • 5. Masa budyniowa: 400ml. mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Ugotować budyń, a następnie pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystej masy.
  • 6. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić.
  • 7. Kolejność: Biszkopt jasny, ½ masy budyniowej, wkładka serowa, masa budyniowa, masa owocowa, biszkopt ciemny, polewa czekoladowa. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować