Sernik orzechowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto z orzechami:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Oba ciasta białe schłodzić ok. 30 min. w lodówce, a ciasto kakaowe, zamrozić. Blachę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, na dno rozłożyć ciasto jasne, posypać kakao (najlepiej przez sitko), ułożyć orzechy i przykryć drugim ciastem jasnym. Podpiec ok. 20 min. w temp. 180*C.
2.Budyń na soku owocowym:
Większość soku zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Ugotować budyń i pogotować ok. 2 min. Ciepły wylać na podpieczony spód.
3.Ser:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać ser i pozostałe składniki. Do masy serowej zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto kakaowe. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na budyń.
4.Piana:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ser.
5.Kruszonka:
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i palcami zagnieść kruszonkę.
6.Ciasto piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.
7.Przełożenie:
Ciasto z orzechami - budyń na soku owocowym - ser - piana - kruszonka.
Porady
Ciasto należy zostawić w blasze do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Komentarze