Sernik orzechowo-owocowy

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Pyszny serniczek, który gorąco polecam :-))

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Ciasto z orzechami:
    kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki śmietany 18%
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 - 2 łyżeczki kakao
    orzechy włoskie

    Budyń na soku:
    1 l soku owocowego (użyłam soku malinowego własnej produkcji)
    4 łyżki cukru
    3 budynie śmietankowe (użyłam malinowych)

    Ser:
    1/2 kg sera
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki kaszy manny
    3 jajka
    2 łyżki śmietany
    1/2 szklanki cukru

    Pianka:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    60 g masła lub margaryny
    30 g cukru
    80 g mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Sok

Sernik orzechowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Ciasto z orzechami:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Oba ciasta białe schłodzić ok. 30 min. w lodówce, a ciasto kakaowe, zamrozić. Blachę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, na dno rozłożyć ciasto jasne, posypać kakao (najlepiej przez sitko), ułożyć orzechy i przykryć drugim ciastem jasnym. Podpiec ok. 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. Budyń na soku owocowym:
    Większość soku zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Ugotować budyń i pogotować ok. 2 min. Ciepły wylać na podpieczony spód.
  • 3. Ser:
    Jajka utrzeć z cukrem, dodać ser i pozostałe składniki. Do masy serowej zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto kakaowe. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na budyń.
  • 4. Piana:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ser.
  • 5. Kruszonka:
    Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i palcami zagnieść kruszonkę.
  • 6. Ciasto piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.
  • * 7. Przełożenie:
    Ciasto z orzechami - budyń na soku owocowym - ser - piana - kruszonka.

Porady

Ciasto należy zostawić w blasze do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Ser biały Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować