Sernik orzechowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Przepyszny delikatny sernik o musowej konsystencji z orzechami laskowymi i czekoladą. Polecam!

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników pełnoziarnistych
    80g masła

    Masa serowa:
    1kg twarogu z wiaderka
    3 jajka (L)
    170g cukru
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    50g orzechów laskowych bez łupinek
    150g kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego

    Polewa:
    100ml słodkiej śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    1,5- 2 łyżki kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego
    trochę drobno skrojonych orzechów laskowych do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć. Najlepiej włożyć do woreczka do mrożenia i rozkruszyć przy pomocy wałka. Masło roztopić i gorące dodać do rozkruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Spód tortownicy (śr 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki wyłożyć do tortownicy i wykleić jej spód. Wstawić do lodówki.
  • 3. Przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser. Na końcu dodać budyń. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dokładnie wmieszać krem czekoladowy. Do drugiej wmieszać zmielone orzechy laskowe.
  • 4. Do tortownicy z herbatnikami na spodzie wyłożyć masę czekoladową, a na nią masę czekoladową (można też w odwrotnej kolejności).
  • 5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60- 70 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia.
  • 6. Przygotować polewę. Śmietanę, cukier i krem czekoladowy wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą polać sernik. Posypać orzechami. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować