Sernik o smaku lata! Z owocami a' la keks, bez cukru, słodzony tylko białą czekoladą, a więc kwaskowy i orzeźwiający. Idealny na lato do mrożonej kawy.
1 godz. 20 min
Składniki:
• 1 kg sera białego mielonego
• 2 białe czekolady
• 5 jajek
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
• 1 szklanka pokrojonych moreli
• 1 szklanka borówki amerykańskiej
• 1 szklanka czerwonej porzeczki
Sernik z porzeczkami, morelami i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub na parze.
• Ser delikatnie zmiksować.
• Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach.
• Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
• Morele pokroić w kostkę i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
• Masę serową połączyć z owocami i wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 minut.
• Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut.
• Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Porady
Jeśli lubicie słodkie desery to można sernik dosłodzić.
Komentarze