Sernik z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele
• Z moreli wyjąć pestki i zmiksować owoce z cukrem na gładki mus.
Sernik
• Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną.
• Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach.
• Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna.
• Wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz.
2.• Na powierzchnię sera nakładać delikatnie po łyżeczce moreli. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
• Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
• Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
• Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Komentarze