Sernik z morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny sernik z musem morelowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1/2 kg sera białego mielonego
    • 1/2 kg sera mascarpone
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • 6 jajek
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    Mus morelowy
    • 10 miękkich moreli
    • 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele
    • Z moreli wyjąć pestki i zmiksować owoce z cukrem na gładki mus.
    Sernik
    • Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną.
    • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach.
    • Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna.
    • Wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz.
  • 2. • Na powierzchnię sera nakładać delikatnie po łyżeczce moreli. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
    • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
    • Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
    • Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować