Biszkopt z porzeczkami i morelami

5 (1 ocen)

Ciasto lekkie, niskokaloryczne, a co najważniejsze – szybkie do zrobienia, tym bardziej, że najgorszą robotę wykonuje za nas mikser

Składniki:

  • NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM
    4 jajka rozmiar L
    szczypta soli
    4 łyżki cukru pudru
    łyżeczka cukru wanilinowego
    4 łyżki mąki pszennej tortowej
    15 dag czerwonych porzeczek
    10 dag moreli
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z porzeczkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pojedynczo dodać żółtka 1. Owoce umyć, dobrze osączyć.
    Porzeczki obrać z szypułek, morele wypestkować, pokroić na mniejsze cząstki.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, i nadal ubijając, partiami dodać cukier i cukier wanilinowy.
    Kiedy piana stanie się szklista, mieszając na niskich obrotach najpierw pojedynczo dodać żółtka, a następnie łyżkę oleju.
  • Biszkopt przed pieczeniem 2. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
    Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
    Na wierzchu ułożyć kawałki moreli skórką do dołu i rozsypać porzeczki.
    Foremkę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Po upieczeniu 3. Piec około 45 minut.
    Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku na kilkanaście minut.
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Morele Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować