Ten sernik w sezonie robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Mus borówkowo- porzeczkowy
300 g borówki amerykańskiej
100 g czarnej porzeczki
2 opak galaretki pomarańczowej
1 szkl gotowanej wody
Masa serowa
1 kg serka naturalnego w wiaderku
3 opak galaretki wiśniowej
1,5 szkl gotowanej wody
Dodatkowo :
175 g herbatniki petit beurre
Sernik na zimno z borówką i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus borówkowo- porzeczkowy
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie.
Owoce przebrać, opłukać, zmiksować.
Następnie dodać ciepłą galaretkę, zmiksować.
2.Masa serowa:
Galaretki wsypać do gotowanej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do lekkiego stężenia.
Serek zmiksować, dodawać po łyżce galaretki.
3.Spód formy o wymiarach 26-28 cm, wyłożyć połową herbatników, wylać połowę masy serowej i znów ułożyć herbatniki.
Na środku tortownicy, wylać łyżkę masy serowej, na masę mus borówkowy, tak jak byśmy robili ciasto zebra.
Na koniec widelcem, zrobić promienie.
Odstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch ciasta zalać pozostałym musem, odstawić do całkowitego stężenia na 4 godz.
Komentarze