RedVelvet Cheesecake - Sernik na zimno z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne delikatne ciasto Red velvet, sprężysty truskawkowo waniliowy sernik i truskawki w czekoladzie to idealna propozycja na rodzinne święta. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki/ciasto:
    • 1 i 1/4szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru
    • pół łyżki kakao
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 3/4 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka czerwonego barwnika w proszku

    Składniki/sernik:
    • 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka
    • 1/2 szklanki wody
    • 2 łyżki żelatyny

    Składniki/mus truskawkowy:
    • 1 galaretka truskawkowa
    • 1/2 szklanki wody
    • 10 truskawek
    • Składniki/dekoracja:
    • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (może być też biała)
    • 8 dużych truskawek
    • 1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Torty Desery

Redvelvet cheesecake - sernik na zimno z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i kakao przesiać do naczynia dodać cukier, wymieszać.Jajka roztrzepać mikserem, dodać olej, jogurt ekstrakt i barwnik, następnie dodać do mąki i dokładnie zmiksować około 15 minut.Do małej miseczki wlać ocet i dodać sodę wymieszać a kiedy się wzburzy szybko dodać do ciasta i ponownie zmiksować.Ciasto wylać do formy o średnicy 17-21 cm i piec około 40-70 minut w 180 stopniach.Ważne by truskawki do dekoracji były na cala noc w lodówce, muszą być zimne. Czekoladę rozpuścić z łyżeczką oleju w mikrofali, mieszając co 10 sekund.Obtaczać końce truskawek w czekoladzie i układać na kratce.Teraz czas na mus truskawkowy. Obcinamy szypułki i rozgniatamy truskawki widelcem, wrzucamy do rondla i dodajmy pól szklanki wody, dusimy ok. 15 minut ściągamy z gazu i dodajemy sucha galaretką, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy.Pod koniec pieczenia ciasta przygotować sernik.2 łyżki żelatyny zalać ½ szklanki wody i odstawić na 5 minut aż spęcznieje. Następnie włożyć ja do mikrofali na 1 min by się rozpuściła. Żelatynę dodajemy do sera i miksujemy około 10 minut.Gdy ciasto jest już upieczone, dokładnie myjemy boki formy by usunąć pozostałości ciasta, następnie wykładamy ją folią aluminiową tak by wystawała po bokach. Do formy wlewamy sernik i odstawiamy na około 10 min do lodówki. Gdy galaretka już lekko stężała, wlewamy ją na wierch sernika i delikatnie mieszamy robiąc tak jakby fale, by galaretka weszła do środka sernika, co da ładny efekt gdy sernik stężeje. Sernik wkładamy na kolejne 10 minut do lodówki.Upieczone ciasto na pewno wyrosło bardzo w górę, należy ściąć przypieczony wierzch. A z odciętych części wyskrobać środek i w dłoniach zrobić okruszki.Sernik wyciągnąć z lodówki. Ciasto odwrócić ścięta częścią na dół i położyć na serniku dalej będącym w formie. Wystającą po bokach folię aluminiową założyć na wierzch ciasta. Odłożyć sernik do lodówki na kilka dobrych godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować