Sernik na zimno z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie spodu:
Herbatniki ugniatamy na drobno (w woreczku), dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy na dno tortownicy mocno dociskając.
Na herbatnikach układamy maliny (1 krążek od zewnętrznej strony) i odkładamy do lodówki.
2.Masa:
Twaróg mielimy 3 razy i mieszamy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku i łączymy z masą. Powstałą masę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do stężenia.
3.Mus:
Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy ok 5 minut i miksujemy blenderem.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i odstawiamy do stężenia.
Powstały mus wylewamy na sernik i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Porady
Do masy sernikowej można dodać namoczone rodzynki.
Komentarze