Sernik na zimno z musem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekki i przyjemny deser na upalne dni.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników kakaowych
    200 g masła

    Masa sernikowa:
    800 g twarogu
    200 g śmietanki 36%
    4 łyżki cukru
    3 łyżki żelatyny
    5-6 łyżek mleka

    Mus:
    1 galaretka (czarna porzeczka lub malinowa)
    1 szkl. malin
    1 szkl. jeżyn
    2-3 łyżki cukru

    Tortownica o średnicy 21 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17uysjn 1. Wykonanie spodu:
    Herbatniki ugniatamy na drobno (w woreczku), dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy na dno tortownicy mocno dociskając.
    Na herbatnikach układamy maliny (1 krążek od zewnętrznej strony) i odkładamy do lodówki.
  • 2. Masa:
    Twaróg mielimy 3 razy i mieszamy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku i łączymy z masą. Powstałą masę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do stężenia.
  • image-23osuo2 3. Mus:
    Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy ok 5 minut i miksujemy blenderem.
    Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i odstawiamy do stężenia.
    Powstały mus wylewamy na sernik i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

Porady

Do masy sernikowej można dodać namoczone rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować