Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i ubijać,następnie dać żółtka i ubić.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia kakao,delikatnie wmieszać do ubitych jajek.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 25 cm.Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony wystudzić.
2.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
Serek zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku,dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.Wyłożyć na biszkopt.(Najlepiej do zamkniętej tortownicy). Wstawić do lodówki do stężenia.
3.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, za pomocą woreczka cukierniczego lub szprycy wyciskać na papierze do pieczenia gwiazdki,odstawić do stężenia,najlepiej do zamrażalnika na kilka minut.
4.Czekoladowe gwiazdki ułożyć na serniku.
5.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać sernik.
6.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.
Komentarze