Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodać pół szklanki cukru. W osobnej misce ubić na puszystą masę żółtka z pozostałą szklanką cukru. Ubitą pianę z białek dodać do masy żółtkowej, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do foremki prostokątnej wysmarowanej masłem. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa serowa:
W dużej misce utrzeć margarynę ( powinna być miękka). W osobnej misce utrzeć na puszystą masę jaja z cukrem. Masę jajeczną dodawać po łyżce do wcześniej utartej margaryny ( później zwiększyć porcje) . Do takiej masy dodać ser ( najlepszy będzie taki już gotowy "z wiaderka"). Wymieszać. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, trochę przestudzić i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na wcześniej upieczony, zimny biszkopt ( biszkopt powinien znajdować się w foremce wyłożonej folią aluminiowa aż po same brzegi, wtedy mamy pewność, że gdy będziemy ciasto zalewać galaretką ona gdzieś tam sobie na dół nie popłynie ). Posypać borówkami. Włożyć do lodówki. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, przestudzić i tężejącą już galaretka zalać ciasto i ponownie włożyć do lodówki.
Porady
Takie ciasto najlepiej jest zrobić pod wieczór, żeby przez noc biszkopt nawilgł i żeby samo ciasto było smaczniejsze :)
Komentarze