Pastelowy sernik na zimno z borówkami

  • wyświetlono: 662 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Pyszny sernik na zimno w pastelowych kolorach, z borówkami w środku i owocową dekoracją w kształcie kwiatu słonecznika, zamkniętą w krystalicznej galaretce.

portret
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

3 op. twarożku po 350 g
3 op. galaretki w różnych kolorach (żółta, czerwona, zielona)
1 op. galaretki przezroczystej
400 g borówek amerykańskich
3 morele
10 podłużnych biszkoptów
do nasączenia:
1/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Pastelowy sernik na zimno z borówkami

  • 1. Owoce myjemy i osuszamy. Odkładamy morele i garść borówek do dekoracji, a pozostałe borówki dzielimy na dwie równe części.
  • 2. Obręcz tortownicy o średnicy 21 cm zapinamy, lekko natłuszczamy i wykładamy paskami papieru do pieczenia o szerokości ok. 3 cm większej od szerokości obręczy. Obręcz ustawiamy na paterze. Na spodzie układamy ciasno biszkopty (niektóre trzeba przekroić) i nasączamy wodą z cytryną.
  • 3. Kolorowe galaretki rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach, każdą w 150-200 ml gorącej wody. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 4. Żółtą galaretkę miksujemy z jedną porcją twarożku, wstawiamy na chwilę do lodówki, a kiedy zacznie tężeć, wykładamy na biszkopty, wierzch posypujemy równomiernie połową borówek, lekko je wciskając w ser i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. W międzyczasie podobnie przygotowujemy ser z czerwoną galaretką i wykładamy na pierwszą warstwę, posypujemy resztą borówek, które wciskamy lekko w ser. Odstawiamy do lodówki.
  • 6. Przygotowujemy ser z zieloną galaretką i kiedy będzie jeszcze półpłynny, wykładamy na poprzednie warstwy (chodzi o to, aby otrzymać gładką powierzchnię pod dekorację). Ostawiamy do lekkiego stężenia.
  • 7. Morele dzielimy wzdłuż na ćwiartki, wyjmując pestki. Z ćwiartek moreli i z borówek układamy dekorację w kształcie kwiatu słonecznika, wciskając lekko owoce w warstwę serową. Odstawiamy do stężenia.
  • 8. Wierzch ostrożnie zalewamy tężejącą, ale jeszcze płynną przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 9. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i odklejamy paski papieru. Paterę możemy dodatkowo udekorować owocami (u mnie w roli dekoracji wystąpiły gronka czerwonych porzeczek).

Porady

Zamiast 3 opakowań po 350 g twarożku można użyć 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka i podzielić go na 3 równe części.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Morelegalaretkitwarożekpodwieczorekciasto bez pieczeniasernik na zimnoborówki amerykańskiedeser na zimnociasto na upałysłodki poczęstunek

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z oreo

Dodane przez: czarrna

Sernik na zimno z oreo

Kokosowy sernik na zimno z ciasteczkami...

Sernik na zimno z oczkiem

Dodane przez: danusia19671

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik na zimno, prosty i pyszny...

Kryształkowy sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: rena123

Kryształkowy sernik na zimno z truskawkami

Pyszny i dekoracyjny sernik na...

Sernik na zimno Zebra z Truskawkami

Dodane przez: anjaa

Sernik na zimno Zebra z Truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczęty. Sernik...

Sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Sernik na zimno z truskawkami

Letni serniczek na zimno z truskawkami...

Sernik na zimno

Dodane przez: Ola1984

Sernik na zimno z truskawkami

Pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE