Sernik na zimno w paski i kropki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty ułożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli są bardzo suche, można zmoczyć je w wodzie z cukrem. Maliny zgnieść widelcem lub rozdrobnić blenderem, krótko zagotować. Czarne porzeczki przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem, krótko zagotować (zagotowywałam aby sernik był trwalszy i owoce się szybko nie psuły co okazało sie zbędne bo zniknął w ciągu jednego dnia). Przygotowane musy owocowe mają być w ilości ok. 50- 70 ml. Borówki umyć. Musy i borówki umieścić w osobnych miskach. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu: wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej wody, wsypać żelatynę, zmiksować. Ser zmiksować z cukrem, wlewać powoli przygotowaną żelatynę, cały czas miksując. Masę serową równo podzielić na 4 części wlewając ją do musów i owoców, jedną część (może być trochę mniejsza) zostawiając czystą, bez dodatków. Poszczególne masy dobrze wymieszać. Część bez dodatków wylać na biszkopty, potem ostrożnie wylać masę malinową, masę z borówkami i na koniec masę o smaku czarnej porzeczki. Zostawić do zastudzenia i schłodzenia na 3- 4 godziny w lodówce.
Komentarze