Sernik na zimno w paski

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nie wyszło mi dzielenie masy serowej na równe części więc nie jest jak od linijki, ale i tak wyszedł pyszny.

iziona
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

spód:
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
masa serowa;
1 kg sera w wiaderku
1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka bezbarwna
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka cukru
frużelina wiśniowa:
1/2 kg wiśni 1 szklanka cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 szklanka wiśni bez pestek
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
kawa do nasączenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na zimno w paski

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao, po przesianiu dodać do masy jajecznej ostrożnie wszystko ze sobą połączyć na koniec dodać olej. Blaszkę ( moja 35 cm na 25 cm z rantem jak tortownica ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 180st około 15 minut do suchego patyczka.

    masa serowa:
    Galaretkę wymieszać z żelatyną i przestudzić, odmierzoną szklankę wiśni bez pestek zmiksować.
    Śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem, następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną, a na koniec dolać przestudzoną galaretkę z żelatyną. Masę serowa podzielić na trzy części ( mi nie bardzo wyszło to równo). Do jednej części dodać sypką kawę rozpuszczalną i wymieszać, drugą zostawić białą, a do trzeciej dodać zmiksowane wiśnie.

    Upieczony i wystudzony spód dokładnie nasączyć naparem z kawy i wylać masę serowa z dodatkiem kawy, wstawić do lodówki do zastygnięcia ( pozostałe masy trzymamy w temperaturze pokojowej, aby nie zastygły w miskach). Na zastygniętą masę z kawą wylewamy jasną warstwę sera, a po kolejnym schłodzeniu warstwę wiśniową.

    Kiedy ciasto zastyga przygotowujemy frużelinę. Wiśnie po umyciu pozbawiamy pestek i razem z sokiem jaki w tym czasie wypłynie z owoców przekładamy na patelnię, mieszamy z cukrem i większą szczyptą soli, doprowadzamy do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z minimalną ilością wody i wlewamy na gotujące się wiśnie, mieszając doprowadzamy do zagotowania ( powstanie coś w rodzaju kisielu z wiśniami) . Frużelinę odstawiamy do przestudzenia, ale nie do całkowitego wystudzenia, ciepłą frużelinę wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy je do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Porady

Można użyć mrożonych owoców i zamiast pieczonego spodu dno wyłożyć herbatnikami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serśmietanaWiśniesernik na zimnofrużelina
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik Mars na zimno

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik Mars na zimno

Bomba kaloryczna ale od czasu do...

Sernik na zimno Jagodowa chmurka

Dodane przez: agarybak76

Sernik na zimno Jagodowa chmurka

Pyszny, delikatny sernik bez pieczenia...

Sernik trójczekoladowy na zimno

Dodane przez: Kasia_S

Sernik trójczekoladowy na zimno

sernik jest tak delikatny, że rozpływa...

Sernik na zimno "Malinowa zebra"

Dodane przez: Magster

SERNIK NA ZIMNO "MALINOWA ZEBRA"

Taki sernik zadowoli każdego:)

Senik krówkowy na zimno

Dodane przez: Justine_Mazur

Sernik krówkowy na zimno

Sernik lekki jak chmurka o pysznym...

sernik brzoskwiniowy

Dodane przez: majka190382

SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO

Idealny na ciepłe dni, swietnie...