Sernik na zimno w paski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik pyszny i kolorowy

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    150 gram masła
    2 małe jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego (40 gram)

    Masa serowa
    1 kg serka waniliowego homogenizowanego
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 litra śmietany kremówki
    2 gorzkie czekolady

    Galaretka:
    1 litr kompotu z wiśni bez pestek
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować miękkie masło z cukrem i jajkami, na koniec dosypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Piec ok 15 minut w 170 st. C.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
    Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia (najlepiej w mikrofal czas ok. 1 minuta na średniej mocy).
    Kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypując cukier puder. Do dwóch misek przełożyć po 1/2 serka i ubitej kremówki. Do pierwszej miski dodać rozpuszczoną letnią czekoladę i lekko wymieszać, po czym wlać 1/2 letniej żelatyny. Wymieszać szybko i wylać na ciasto. Gdy pierwsza warstwa zgęstnieje wylać na nią biała masę (zawartość drugiej miski wymieszać z drugą częścią letniej żelatyny). Całość schłodzić.
  • 3. Kompot wiśniowy zmiksować i zagotować, wsypać 2 galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy galaretka wiśniowa ostudzi się wylać ją na ciasto. Oziębić.

Porady

zamiast wiśni można użyć inne owoce w kompocie i inny smak galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować