Przepis wart wypróbowania, bardzo delikatne ciasto drożdżowe z serem i jabłkami na wierzchu - pyszności. Oczywiście poszłam do pracy i prawie nic z niego nie zostało więc i do zdjęć pozostało mi kilka kawałków.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
250 ml mleka
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
4 łyzki masła
1 jajko
Na wierzch:
100 g masła
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
skórka starta z 1/2 cytryny
2 jajka
500 g twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mleka
1,5 kg jabłek
Dodatkowo:
5 łyżek konfitury morelowej
150 g rodzynek - u mnie żurawina
Opis wykonania:
Sernik na cieście drożdżowym z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesiewamy mąkę do miski, drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki. Wlewamy do mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Masło roztapiamy w pozostałym ciepłym mleku, wlewamy do miski i dodajemy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
2.Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny, jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną i mleko i dokładnie wszystko połączyć.
Jabłka obrać i pokroić na cieńsze półksiężyce.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę 39x26 cm. Wykładamy ser i na wierzch układamy jabłka. Ciasto odstawiamy na 15 minut by ponownie wyrosło.
Pieczemy w 200 C około 30 -40 minut.
Jeszcze ciepły placek smarujemy przetartą przez sitko konfiturą. Posypujemy wierzch rodzynkami.
Komentarze