Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Uwielbiam ten miodowo-cynamonowy smak, który jest delikatny i idealnie komponujący się z całością. Sam sernik jest przepyszny, lekki, kremowy, świetnie się kroi i ładnie wyrasta, nie pęka.

  • 4 godz.

Składniki:

  • (Forma o średnicy 22 cm)
    Spód:
    200g kruchych ciasteczek/herbatników (użyłam herbatników pełnoziarnistych z masłem)
    80g masła/margaryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Masa:
    500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka)
    100 ml śmietanki 30-36%
    3 jajka
    60g miodu (około 5 płaskich łyżek)
    60g cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 łyżeczki cynamonu
    Polewa:
    70g czekolady mlecznej
    1-2 łyżki mleka
    1 łyżka masła
    Opcjonalnie:
    posiekane orzechy do posypania (u mnie włoskie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28w7xbb 1. Przygotować spód.
    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
    (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
    Spód z formą schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
  • image-1fr0cw0 2. Przygotować masę serową.
    Twaróg zmiksować z jajkami, dodać cukier, miód i po wymieszaniu - kremówkę, a na końcu mąkę z cynamonem.
    (Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
    Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.
  • image-0bw52sg 3. Piec około 60-80 minut (*) w 170 stopniach.
    Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
  • image-23xw98f 4. Po tym czasie przygotować polewę.
    Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.
    Polewą udekorować sernik i wierzch opcjonalnie posypać orzeszkami.

Porady

(*) Używam piekarnika gazowego, który czasami ma swoje humorki. Przeważnie ciasta piekę odrobinę dłużej, więc w tym przypadku czas pieczenia sernika może być krótszy (niż podałam wyżej) o 5-10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować