Sernik marmurkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Sernik marmurkowy

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    100g margaryny lub masła
    180g mąki tortowej
    60 g cukru
    2 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg serka naturalnego
    4 jajka
    180 g miękkiej margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2*40g
    2 łyżki kakao
    100 ml śmietany kremówki
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik marmurkowy 1. Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. Dno Tortownicy 26cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać widelcem.Podpiec kruchy spód ok.10 minut w temperaturze 200°C.
  • Sernik marmurkowy 2. Masa serowa: Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku,następnie porcjami cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami serek naturalny. Mieszać za pomocą miksera do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć.Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao,wyrobić. Na podpieczony kruchy spód nakładać na przemian porcję jasnego i ciemnego ciasta,przemieszać widelcem aby powstał marmurkowy wzór.
  • 3. Piec 90 minut w temp. 175 stopni,po 60 minutach ciasto przykryć. Sernik zostawić na około 10 minut w wyłączonym piekarniku.
  • Sernik marmurkowy 4. Wyjąć,wystudzić i polać polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować