Dzięki pieczeniu w gorącej parze sernik jest delikatny, rozpływający się w ustach. Wyjątkowości dodają mu jeszcze maliny i oreo. Przepyszny, lekki, w sam raz na lato :)
Sernik malinowy z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: na stolnicę przesiej mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia. Wbij jajko, dodaj żółtka, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folę spożywczą i włóż na na godzinę do lodówki. Następnie wylep nim blachę (o wym.25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 180 st.
2.Masa serowa: masło utrzyj z cukrem na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Łyżkami dodawaj ser i ubitą kremówkę. Połącz z proszkiem budyniowym. Na końcu wmieszaj delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek (dodaj też białko z kruchego ciasta).
3.Połowę masy wylej na podpieczony spód. Rozłóż maliny otworami do góry i przykryj pozostałą masą.
4.Na wierzchu masy powtykaj ciastka. Blachę z ciastem przełóż na większą blachę z wrzątkiem (woda ma sięgać do połowy formy z ciastem) i piecz 10 minut w 180 st. Zmniejsz temperaturę do 160 st., i piecz jeszcze 30 minut. Kolejne 30 minut piecz w temp.120 st (wierzch ciasta ma pozostać biały).
5.Sernik pozostaw jeszcze godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, by nie opadł. Gdy ostygnie pokrój na porcje, udekoruj malinami. Podawaj schłodzony. Smacznego!
Komentarze